Na této stránce najdete odpovědi na nejčastější otázky, ale i mýty o vajíčkách, slepicích a jejich chovu.
Uvařit vejce je hračka. Ale zajistit, aby bylo vždy výživné? To chce práci. Proto spolupracujeme s nutričními specialisty, abychom zajistili slepicím vyváženou stravu skládající se z vlákniny, bílkovin, tuků, vitamínů a minerálů.
Pšenice, kukuřice, sója a další suroviny v krmivu dodávají energii a jsou zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek.
Tuky z rostlinných nebo živočišných zdrojů dodávají energii, zatímco vápník a fosfor pomáhá udržovat silné kosti a podporuje každodenní tvorbu vaječných skořápek.
Krmivo pro nosnice v Ratíškovicích bez přidaných steroidů, hormonů a antibiotik.
Je to dáno stravou slepic. Strava na bázi pšenice vytváří světle žluté žloutky. Zatímco strava založená na kukuřici nebo vojtěšce vede k tmavšímu zbarvení žloutku. Tak jednoduché to je!
Je to také jednoduché: vejce s bílou skořápkou z naší farmy pocházejí od slepic s bílým peřím a vejce s hnědou skořápkou pocházejí od slepic s hnědým peřím. Fakt.
Vejce jsou také extrémně výživná, jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a poskytují všechny základní živiny. Jsou jednou z nejvýživnějších potravin přírody. Porce dvou velkých vajec obsahuje pouze 160 kalorií ale 13 gramů vysoce kvalitních bílkovin, 11 gramů tuku a poskytuje důležité živiny, jako jsou vitamíny A, D a E, kyselina listová, železo, zinek a cholin. Tedy konzumace vajec je dobrá pro vaše kosti, zuby, kůži, oči a paměť.
Kvalita vajec se zkoumá „prosvětlováním“. Vejce prochází jasným světlem a odhaluje stav skořápky, velikost vzduchové bubliny a zda je žloutek dobře vycentrovaný. Vejce jsou poté rozdělena do tříd na základě předem stanovených kritérií, zabalena podle jejich hmotnosti a putují v chladících vozech do obchodů.
Právě jste si koupili nějaká čerstvá, místní, vysoce kvalitní vejce, například naše, z Ratíškovic – a co teď? Vejce skladujte v kartonu v lednici. To pomáhá udržet konzistentní teplotu. A pokud je uchováte v původním kartonu, díky poréznímu obalu nenasají vůni jiných potravin v lednici.
Přemýšleli jste někdy, jak se nazývá ten bílý vláknitý kousek připevněný ke žloutku nebo co je to bílek? Zde je vše, co jste kdy chtěli vědět o složení vejce a pravděpodobně i trochu víc.
Skořápka: Obranná linie vajíčka proti vniknutí bakterií. Může být bílá nebo hnědá, v závislosti na plemeni slepice; nutriční hodnota bílého nebo hnědého vejce je stejná. Tísíce drobných pórů propouští vlhkost dovnitř a ven.
Vzduchová bublina: Vzniká na širokém konci vajíčka, když se vejce chladí. Čím čerstvější vejce, tím menší vzduchová bublina.
Albumen neboli vaječný bílek: Představuje 2/3 hmotnosti vejce. Existují dvě vrstvy: tlustý a tenký bílek. Skládá se z vody, kvalitních bílkovin a minerálů.
Žloutková membrána: Obklopuje a drží žloutek. Čím čerstvější vejce, tím silnější je membrána.
Žloutek: Je hlavním zdrojem vitamínů a minerálů a představuje 1/3 hmotnosti vejce. Barva se pohybuje od světle žluté až po tmavě oranžovou v závislosti na krmení slepice. Barva žloutku neovlivňuje nutriční hodnotu vajec.
Chalaza: Dvojice spirálových pásů, které ukotvují žloutek ve středu bílku. Čím čerstvější vejce, tím výraznější jsou chalázy.
Membrána skořápky: Druhá linie obrany vajíčka proti bakteriím. Na vnitřní straně skořápky jsou dvě membrány: jedna se lepí na skořápku a druhá obklopuje bílek.
Kutikula: nachází se na povrchu skořápky a je to první ochrana vejce, která se mytím zničí.
Dvě velká (105 g) vejce obsahují 13 g bílkovin a pouze 160 kalorií. Vejce považujeme za cenný zdroj vysoce kvalitních bílkovin.
Výživové údaje na 105g porci: | |
---|---|
Kalorie | 160 kal |
Tuk | 11 g |
Cholesterol | 400 mg |
Sodík | 130 mg |
Uhlohydrát | 1 g |
Protein | 13 g |
ŽIVINA | VÝHODA |
---|---|
Železo | Přenáší kyslík do buněk, pomáhá předcházet anémii |
Vitamín A | Pomáhá udržovat zdravou kůži a oční tkáň; pomáhá při nočním vidění |
Vitamín D | Posiluje kosti a zuby; může pomoci chránit před určitými druhy rakoviny a autoimunitními onemocněními |
Vitamín E | Antioxidant, který hraje roli při udržování dobrého zdraví a prevenci nemocí |
Vitamín B12 | Pomáhá chránit před srdečními chorobami |
Vitamín B9 | Pomáhá vytvářet a udržovat nové buňky; pomáhá předcházet anémii, kyselina listová pomáhá chránit před vážnými vrozenými vadami, pokud se užívá před těhotenstvím a během prvních 3 měsíců těhotenství |
Protein | Nezbytný pro budování a opravu svalů, orgánů, kůže, vlasů a dalších tělesných tkání; potřebné k produkci hormonů, enzymů a protilátek; protein ve vejcích je tělem snadno absorbován |
Selen | Spolupracuje s vitamínem E a působí jako antioxidant, který pomáhá předcházet rozpadu tělesných tkání |
Lutein a zeaxanthin | Udržuje dobrý zrak; může pomoci snížit riziko onemocnění očí souvisejících s věkem, jako je šedý zákal a makulární degenerace |
Cholin | Hraje významnou roli ve vývoji a funkci mozku |
Vejce mají různé velikosti, od S, M a L. Čím starší slepice, tím větší vejce. Recepty jsou většinou psány pro použití velkých vajec. Obecně ale platí, že místo velkých vajec lze v receptech použít střední a extra velká vejce, pokud nepracujete s našlehanými bílky.
Ano, můžete zmrazit vejce. Nejprve rozklepněte vejce a odstraňte skořápku, poté vložte syrové vejce do vzduchotěsné nádoby a do mrazničky. Pokud chcete zmrazit jen žloutek, přidejte špetku cukru nebo soli, aby žloutky nezgelovatěly.
Vejce, stejně jako mnoho jiných potravin podléhajících rychlé zkáze, by měla být skladována v chladničce, aby byla zachována jejich čerstvost. Nižší a stálá teplota omezuje ztrátu vlhkosti přes póry skořápky vajec. To udrží vejce čerstvé až do data minimální trvanlivosti.
Jak slepice stárne, vejce, která snáší, se postupně zvětšují. Obsah vápníku uložený ve skořápce však zůstává stejný. Takže vaječné skořápky se stávají tenčími tím, že se vejce zvětšuje.
V podestýlkovém chovu jsou slepice chovány v klimatizované stáji, mohou se volně pohybovat i proletět.
Mají volně přístupná snášková hnízda, krmivo a vodu. Všem nosnicím je umožněno hřadovat a hrabat se v podestýlce a popelit se v popelišti. Mají také lepší kostní strukturu, protože se více pohybují. Vyšší komfort, který podestýlkový chov slepicím přináší je vykoupen vyššími náklady a vyšší pracností, která se promítá do konečné ceny vejce.
V každé kleci je obvykle umístěno 10 slepic a každá slepice dostane asi 750 čtverečních centimetrů prostoru dle norem EU. Slepice dostávají potravu a vodu v kleci. Klece mají obvykle podlahy z drátěného pletiva, takže slepičí trus propadá přes pletivo a na dopravní pás. Tímto způsobem je trus držen mimo dosah ptáků, vajec, jídla a vody. Jakmile slepice snesou vejce, vejce se kutálí po šikmé podlaze na dopravní pás. V Ratíškovicích plánujme skončit s klecovými chovy do poloviny roku 2024 a budeme mít výhradně podestýlkové chovy. Předběhneme tak i nařízení EU, která ukládá tuto normu až v roce 2027.
Bez zdravých slepic by nebylo vajec. Proto je pro chovatele důležité sledovat a udržovat zdraví svého stáda. Existuje mnoho chovatelských postupů, které chovatelé vajec zavádějí, aby zajistili zdraví kuřat.
Za prvé, kuřata se volně pohybují a mají tak snadný přístup k potravě a vodě. Důležitá je také kvalita krmiva: kvalitnější krmivo vede ke zdravějším ptákům.
Za druhé,farmáři se snaží chovat nosnice v nejoptimálnějším prostředí. My v Ratíškovicích máme v chovném prostoru řízenou teplotu a větrání.
Dále mají vaječné farmy veterinární tým, který monitoruje zdraví slepic. To zahrnuje kontrolu teploty a kontrolu hejna na choroby. Farmáři musí také zajistit, aby si slepice navzájem neubližovali a aby se držely mimo dosah přirozených predátorů, jako jsou lišky.
Slepice bez klecí mají více svobody vykonávat své přirozené chování (hřadování, shánění potravy atd.). Tyto slepice vynakládají mnohem více energie a vyžadují více potravy, aby se udržely v kondici. Mezi slepicemi žijícími mimo klec je, a to je zajímavé, výrazně vyšší výskyt agrese ve srovnání s ptáky žijícími v klecích.
Celkově lze říci, že chov vajec bez klecí vyžaduje mnohem více práce než chov vajec v klecích.
A to je důvod, proč jsou vejce bez klecí dražší než vejce v klecích.
Nutričně není mezi vejci podstatný rozdíl.
Ratíškovická vejce koupíte v prodejnách, které jsou v mapě níže označeny oranžovou barvou, ale můžete na ně narazit také v síti Procházka, které jsou označené fialovou barvou.
Prodejna Hodonín
Palackého 115/8,695 01 Hodonín
Prodejní doba: | ||
---|---|---|
PO-PÁ | 8:00-12:00 | 13:00-16:00 |
Prodejna Ratíškovice
(prodejna je přímo na farmě), Vacenovická 1271, 696 02 Ratíškovice
Prodejní doba: | |
---|---|
PO | 9:00-12:00 |
ST | 9:00-16:00 |
PÁ | 9:00-16:00 |
Jednota Hodonín, jejich prodejny na okrese Hodonín
Kurník, s.r.o., Jungmannova 1337/28, 69701 Kyjov
PMU Roudnice nad Labem, jejich prodejny po celé ČR
Podniková prodejna Vodňanská drůbež Brno-Modřice
Podniková prodejna Olma Olomouc
Podnikové prodejny Hyza Slovensko
AGROPODNIK Hodonín a.s.
Vacenovická 1271, 696 02 Ratíškovice, Česká republika, IČ: 46971963
vejce@ap-hodonin.cz | Telefon ústředna: 518 367 137 | Telefon obchodní oddělení: 518 367 416